Att välja rätt löpardojjor!

Jag är verkligen i behov av ett par nya löpardojjor.
Man ska ju byta minst 1 gång om året och jag har ju aldrig tagit löpningen seriöst. Men nu ska det bli ändring på det.
I sommar ska jag nämligen springa mellan Ljungby- Angelstad (1,3 mil). Detta har jag lovar min sambo att vi ska göra tillsammans. Börjar redan få lite kalla kårar för detta haha.

Men så länge som jag inte ger upp så är allt möjligt. Så är det för alla!

Hur som helst så måste jag ha nya dojjor snart. Har redan dåliga knän och det är dumt att göra dem värre.
Här kommer lite information till er andra som också ska köpa nya skor:

Skorna skyddar hela kroppen
Dina skor har stor betydelse vid löpning. Många problem, inte bara i fötterna, utan också i underben, knän, höfter, ländrygg och till och med längre upp i ryggraden, kan orsakas av dåliga eller felaktiga skor. Därför är det viktigt att välja rätt skor från början.


Rätt storlek är bara början
Ett vanligt misstag är att man köper för små skor. Löparskorna ska omsluta foten väl, runt hälen och fotens ovansida, men du ska samtidigt ha gott om utrymme vid tårna. Gå inte efter din vanliga storlek. En fot kan vara stor, liten, bred, smal, hög, platt och variera i form på olika vis. Det är därför viktigt att prova och känna efter hur skon sitter på just din fot. En sko som fått toppbetyg kanske inte alls passar dina fötter! Känn efter, genom att springa i butiken eller på löpbandet.


Nästa steg är ditt löpsteg
Hur du sätter ner foten vid löpning spelar också roll vid valet av nya löparskor. Olika skor är konstruerade för att motverka olika felställningar och stabilisera foten. Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar, och de ökar dramatiskt vid felställningar. Det är därför viktigt att välja en sko som är anpassad för just ditt löpsteg.

 

Redan nu kan du få ett första hum om ditt löpsteg. Ställ dina gamla skor på bordet framför dig. Lutar skorna inåt är du förmodligen pronerare, lutar du utåt är du supinerare och står de mer eller mindre rakt upp har du troligen ett neutralt löpsteg.

Din vikt väger också tungt
Hur mycket du väger spelar också roll i valet av löparskor, särskilt i kombination med det underlag du tänker springa på. En sko som en lätt löpare gärna kan använda på hårt underlag, kan vara direkt omöjlig för en tung löpare att använda på samma underlag. Ju mer du väger desto kraftigare dämpning behövs i sulan för att minska belastningen på kroppen.

Skor är en förbrukningsvara
Tänk på att du inte bör använda alltför slitna löparskor när du tränar, eftersom dessa förlorat flera av sina ursprungliga, viktiga funktioner. Är skon sliten kan foten komma att belastas fel och den stötdämpande förmågan kan ha försämrats. Detta kan leda till att du vrickar foten eller att muskler överansträngs på ett felaktigt sätt. I värsta fall kan dina utslitna skor orsaka smärtor och skador. Vi rekommenderar dig därför alltid att byta dina slitna skor. Det är inget försäljningsknep, utan en nödvändighet för att du ska kunna springa bekvämt och skadefritt.

 

 

(information från Intersports hemsida)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0