Antioxidanter

Såhär i början av förkylningstiden tänkte jag att det är dags att skriva lite om något kroppen behöver mycket av just nu, nämligen antioxidanter.
För att enkelt förklara vad just antioxidanter är så skriver jag såhär:
"Ät mycket antioxidanter och håll dig frisk!".

Antioxidanter finns i oss alla, även i växterna, och är till för att skydda oss. Kroppen producerar egna antioxidanter men behöver hjälp på traven, där för är det viktigt att vi äter nyttig och färsk mat.
Antioxidanterna som är olika vitaminer och mineraler finns i all mat som vi ska äta. Det finns i frukt,bär, grönsaker,nötter och till och med i rött vin.
Att ta kosttillskott istället för den riktiga varan finns det nog ingen som rekomenderar utan ät hellre lite frukt som mellanmål och njut av ett halvt glas rött vin då och då (ett glas för män). Många forskare rekomenderar ett halvt glas rött vin om dagen för kvinnor då det ska vara bra för hjärtat. En bit mörk choklad ibland  ska du inte vara rädd för att äta då det också innehåller antioxidanter. 

Så länge som man äter en varierad kost med grönsaker/sallad till måltiderna och frukter,nötter m.m som mellanmål så får du i dig tillräckligt med vitamier och mineraler för att klara din dag.
Vill man kolla upp så att man äter ordentligt så kan man alltid kontakta vårdcentralen för ett blodprov men oftast märker man om man äter för lite av något då det alltid visar sig på något sätt.
Många av oss tjejer lider tillexempelt av järnbrist. Alla märker inte det, men dem som gör det får oftast ta järntabletter upptill sin kost.

Jag själv har järnbrist men är lite envis! Jag vill inte behöva ta några tabletter i onödan och kämpar därför på med min kost. Med andra ord så blir det en hel del broccoli!
Är det något som ni ska äta mycket av så är det broccoli. Detta är en grönsak som innehåller otroligt mycket av det kroppen behöver och den sägs även bekämpa cancer och hjärt- och kärlsjukdommar.

 




Kommentarer
Postat av: Johan

Du är en så underbart klok tjej.

2009-11-21 @ 11:44:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0